Budapest, 1985. Mezőgazdasági Kiadó, 215 oldal, szövegközti képekkel, kiadói papírborítóban, jó állapotban.
"A bor - mértékkel fogyasztva - a legegészségesebb ital. ,/T. Nem kisebb tudós állította ezt, mint Louis Pasteur, a veszettség elleni szérum felfedezője. Megállapításához azt már nem fűzte hozzá, amit mi is megtapasztaltunk: az okkal, móddaf fogyasztott bor nem egyszerűen alkoholtartalmú ital, és nem föltétlenül „öl, butít és nyomorba dönt".
Nem bolondság az, hogy egyes országokban (nem csupán a legtöbb bort termelő államokban) okos és átgondolt borpropagandával harcolnak az alkoholizmus terjedése ellen.
Nálunk sem az egyébként évről évre csökkenő mértékű borfogyasztásban kell keresni ennek a veszedelmes „nép-betegsének" az okát.
Magyarországon jelenleg a kistermelők állítják elő a bortermésnek majdnem a felét.
Ahol értenek hozzá, ott jó minőségű, egészséges, kellemes illatú fehér- és vörösborok születnek a szőlősgazdák pincéiben.
Az őszi napfény hatására a szőlőfürtök megérnek, és bennük 15-25% cukor képződik. A szüretet akkor kezdjük meg, amikor a cukorfok már nem emelkedik. Ne várjunk túl soká a szürettel, mert a bogyók savtartalma nagyon csökken, és a szürkepenész is nagy kárt tehet a fürtökben.
Csak egyetlen történelmi borvidékünk van, ahol meg kell várni a penészgombák okozta bogyótöppedést, és ez Tokaj-Hegyalja, ahol a „királyok bora és a borok királya", a tokaji aszú terem.
A szüret mindig családi esemény volt és az maradt mostanáig. Kell hozzá a családtagok, a barátok segítsége, mert a szőlő leszedése, behordása, a zúzás és a préselés sok munkát igényel, és ezeket a feladatokat gondosan, pontosan és tisztán kell elvégezni.
A kiskertben termett mustot nem kell föltétlenül borrá erjeszteni. Ha az élesztőgombák elszaporodását megakadályozzuk, akkor a friss mustot akár karácsonyig is eltarthatjuk. E célból a megszűrt mustban 10 literenként l g benzoe-savas nátriumot kell elkeverni, és a palackot légmentesen lezárni."