Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Frank Júlia: A Te szakácskönyved

Budapest, 1996. Ciceró, 276 oldal, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Ciceró
Kiadás éve:
1996
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
963 539 098 x
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
276
Nyelv:
magyar
Méret:
17x24cm
Állapot:
Súly:
587 g
1490 Ft


"Ahhoz, hogy egészségesen táplálkozhassunk, minimális információra feltétlenül szert kell tennünk. Az alábbi részben igen röviden és nagy vonalakban megkísérlem bevezetni a kedves olvasót a táplálkozástudomány rejtelmeibe, természetesen csak annyi tudományos igénnyel, amennyi a legszükségesebb ismeretek megértéséhez elengedhetetlenül szükséges.
Ahhoz, hogy élhessünk, mozognunk kell. A mozgáshoz, vagyis a munkavégzéshez szervezetünknek energiára van szüksége. Az energiát energiahordozó tápanyagok szolgáltatják. A tápanyagok lebontásával felszabaduló kémiai energiát a szervezet energiát igénylő folyamatai használják fel.
Szervezetünk energiaszükségletének kielégítésére szolgálnak a zsírok és a szénhidrátok.* A zsiradékok szolgálják a legnagyobb energiaigény kielégítését. Ez különösen nagy fizikai igénybevétel esetén vagy különleges időjárási körülmények között (például rendkívül nagy hideg) szükséges energiabeviteli forrás. (Átlagos körülmények között a szénhidrátok fedezik a napi energiabevitel nagy részét.)
A zsírok két nagy csoportra oszthatók: a szobahőmérsékleten szilárd zsírokra és a folyékony olajokra.
A zsírok lehetnek állati eredetűek (sertészsír, baromfizsír, marhafaggyú, birkafaggyú), és lehetnek növényi zsiradékok, olajok. (A tengeri emlősök és a halak zsiradéka folyékony, ezért, valamint kémiai összetételük alapján olajoknak tekinthetők.) Vannak olyan szilárd növényi zsiradékok is, amelyekben nagy mennyiségű telítetlen zsírsav található.
A zsiradékokban lévő telítetlen zsírsavak, az un. esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek az ember számára. Kimutatták, hogy azok a zsírok, amelyek főleg telített zsírsavakat tartalmaznak, emelik a vér koleszterinszintjét, s ennek következtében egyre nő az érrendszeri betegségek száma. (Ezeknek legveszélyesebbike a szívinfarktus.)
A vér koleszterinszintjének emelkedéséért felelős tehát (a tudomány jelenlegi álláspontja szerint) a vaj, a sertés- és a baromfizsír, a margarin, feldolgozott formában pedig a csokoládé, a zsíros sajtfélék stb.
A telítetlen olajok fogyasztásával csökk'eflthetjük a koleszterinszintet. Ilyen hatású például a napraforgóolaj, a szójaolaj, a kukoricaolaj, és különösen a hidegen sajtolt olajok. Persze ha valaki rendszeresen nagy mennyiségű növényi olajat fogyaszt, ugyancsak elhízhat, és nem kerüli el az érrendszert károsító hatást sem.
Megfelelő arányú fogyasztás esetén a vajat és a zsírt nem kell teljesen száműznünk étrendünkből. Leghelyesebb tehát, ha vegyesen, nagyon kis mennyiségben fogyasztunk állati és növényi zsiradékot."


Széchenyi Zsigmond: Afrikai tábortüzek, vadásznapló-kivonatok 1932-1934.

Anne és Serge Golon: Angélique sorozat 13 kötete egyben

Farkas Pál: Elbeszélések

Magay-Országh: Magyar-Angol kéziszótár

Walt Disney: Lilo és Stitch - A csillagkutya

Italo Balbo: Repülőrajokkal az óceánon át

Dávid Katalin: A teremtett világ misztériuma

Katie McGarry: Crash into you - Szívkarambol

Vas Zoltán: Kossuth Lajos élete I-II.

dr. Nagy Balázs (szerk.): Magyarország legszebb túraútvonalai

Ujváry Zoltán: Bakonszeg története és néprajza

Stephen King: A setét torony 7. - A setét torony

Gerő László: Várépítészetünk

Böde István: Hit és Jóga

Heinrich Vollrat Schumacher: Liebe und Leben der Lady Hamilton

Forgács András-Szabó Miklós: Görögország

Fülöp Gyula-Szilvácsku Zsolt: Természetkímélő módszerek a mezőgazdaságban

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban

Szomory Dezső: Emlékek szárnyán - Újságprózák

Alvin Toffler: Hatalomváltás-Tudás, gazdagság és erőszak a XXI. század küszöbén