Budapest, 1995. Reader's Digest Kiadó, 327 oldal, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.
1490 Ft
Mely növényeket nevezzük fűszernövényeknek?
A legtöbb embernek a fűszernövényekről olyan lágyszárú „füvek" jutnak az eszébe, amelyek - frissen vagy szárítva - orvosságként, illetve fűszerként használatosak. Évezredeken keresztül növények százait vizsgálták e szempontok szerint. Néhányuk valószínűleg megmérgezte elfogyasztójukat, mások azonban ízesebbé tettek közönséges vagy elfogadhatatlan ízű ételeket, vagy fájdalmakat és görcsöket csökkentettek, illetve mulasztottak el.
Mely növényi részek a legaromásabbak?
A modern társadalmakban a „füveket" ízük és illatuk alapján értékelik: milyen ízt vagy aromát kölcsönöznek az ételeknek, vagy - mint a levendula és a citromfű - hogyan illatosítják a levegőt. A legtöbb fűszernövény aromaanyagai a levelekben sűrűsödnek. A kertben az állandó nyesés hatására a növények zsenge leveleket hajtanak, amelyek azonnali felhasználásra éppúgy alkalmasak, mint szárításra vagy fagyasztásra. A legnépszerűbb „levélfűszernövények" a bazsalikom, a majoranna, a rozmaring és a kakukkfű.
De nem minden, piacon vásárolt fűszernövénynek használjuk fel a levelét. A köményt, az ánizst és a koriandert pikáns illatú, illóolajokat tartalmazó magjáért kedveljük, a kapornak pedig mind a leveleit, mind a magjait felhasználjuk ízesítésre.
Melyek a legfontosabb trópusi fűszernövények?
Sok embernek a fűszerekről a trópusok, még pontosabban a trópusi szigetek jutnak az eszébe, hiszen sok fűszernövénynek ott van az őshazája. A szegfűszeg és a szerecsendió például valószínűleg a Maluku-szigetekről származik; az egzotikus Maláj-szigetvilág e szigetcsoportját sokáig Fűszer-szigetek néven emlegették.
Az európai fűszernövények általában lágyszárúak, a legtöbb trópusi fűszer azonban fákról származik. A szegfűszeg egy, a mirtuszfélék családjába tartozó fa bimbója.