Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Gróf Széchenyi Zsigmond: Csui!... 1940.

Budapest, 1940. Dr. Vajna és Bokor, 223 oldal, a szerző fényképfelvételeivel, kiadói aranyozott, angolvászon-kötésben, eredeti, szakadozott, hátul kicsit hiányos védőborítóval!! jó példány.

RITKA VÉDŐBORÍTÓS PÉLDÁNY!!

Kiadó:
Dr. Vajna és Bokor
Kiadás éve:
1940
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
223
Nyelv:
magyar
Méret:
17.5x25cm
Állapot:
Súly:
707 g


"Embereink kézzel-lábbal integetnek, hogy jöjjünk; nem mernek tovább menni. Szaladunk feléjük. De egy arasznyi tüske cipőmön keresztül talpamba fúródik ; meg sem bírok mozdulni, féllábon állok, gólyamódra. (Ekkora tüske még sohasem volt a talpamban és ennek is éppen most, ebben a sorsdöntő pillanatban kell beleszúródnia!) Stubra, Ndolóra támaszkodva, le a cipőt, ki a tüskét, aztán fel a cipőt és már rohanunk is tovább. A kérdéses bozót nem nagyobb egy tenisz pályánál, de még a kefénél is sűrűbb és teljesen átláthatatlan. Az emberek suttogva magyarázzák, hogy az oroszlán nekik akart ugrani. Egy kimagasló bokorra mutogatnak, szerintük az alatt húzódik meg. Néhány követ haj ittatok oda, hátborzongató ordítás a válasz . . .
Az emberek futóra, — az oroszlán nem mozdul. Ismét csend van. Az egyenként visszamerészkedő szerecseneket szétküldjük újabb kövekért. Ez eltart egy ideig, mert nem egykönnyen lehet követ találni. Végre teleszedték rongyaikat és felsorakoznak a hátunk mögött. Stub és én felhúzott puskával állunk előttük. Célunk az, hogy az oroszlánt, mely nyilván nem hajlandó kimozdulni, ingerléssel támadásra késztessük és ezáltal rejtekéből elöugrasszuk. Adott jelre a mögöttünk álló »csatársor« irtózatos közáport zúdít a bozótra és egyidejűleg fülsiketítő visítást hallat. Akinél fütyülő van (ez nagy divat a feketék közt), azt fújja. A pokoli zsivajt csak az oroszlán harsogja túl; dühös ordítással nyugtázza a közelébe pottyanó köveket; de mutatkozni még sem akar.
Idegfeszítő háromnegyed óra következik, amely vadászataimnak felejthetetlen emléke marad.
A kő-muníció hamar kifogy, de az oroszlán nem enged a helyéből. Ujabb dobálóanyagért küldjük tehát az embereket és az imént indított támadást még négyszer megismételjük, de eredménytelenül! Az oroszlán hangja mind mérgesebb és türelmetlenebb lesz, ingerült korgás kavarog a torkában. Kétszer háromszor már valóban úgy tetszik, mintha megelégelte volna az abajgatást. A bokrok mozgásáról látjuk, amint elordítván magát, felénk csörtet, de a bozót szélén, mikor már éppen elő kellene tűnnie, mindig megint meggondolja a dolgot és visszahúzódik fészkébe. Egyik ilyen »áltámadás«-kor mégis meglátom, de csak egy pillanatra villan elő — lövésről szó sem lehet.
Minthogy így semmire sem megyünk, elhatározzuk, hogy Stubbal ketten, megkíséreljük a bemászást. Mialatt az emberek ordítása leköti az oroszlán figyelmét, mi majd oldalról becsúszunk hozzá. Ez részben sikerül is : 5—6 lépésre bejutunk az oroszlán mellé, látjuk hol mozgolódik, de az állat maga még most is láthatatlan.
Tehetetlenségünkben még egy utolsó kísérlethez folyamodunk. Mindenekelőtt néhány lépéssel visszább húzódunk. Itt aztán megegyezünk Stubbal, hogy majd a kisebbik puskámmal a bokormozgás irányába lövök, aztán hamar átveszem tőle a nagyobbik puskát, hogy a valószínű támadásra készen legyek.
Lövésemre halálos csend !
Felejthetetlenül izgalmas pillanatok ezek! Minthogy semmi sem mozdul, ismét közelebb bátorkodunk; megint 5—6 méternyire vagyunk. Mégegyszer odalövök, ahol az oroszlánt meghúzódni sejtem."


Bedő-Ivanyos-Tomcsányi-Várday: Vállalkozások gazdaságtana

Howard Fast: Az utolsó határ

Wass Albert: A funtineli boszorkány I-III.

Mary Nichols: A szökőkút

dr. Juhász Lajos: Madarak a Nagyerdőn

Hillary Rodham Clinton: Élő történelem

Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titkai

Vas István: A Názáreti Jézus története-Fra Angelico festményei

Bertram Thomas McDowell: Mutánsok

Bozsik Valéria: Különleges zöldségételek

A világjárás hősei-Greenhorn: Három világrész csavargója

Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Hófehérke-Állat olimpiász-Panka-A kis hableány-Bodri karácsonya-5 könyv egyben

Divald Kornél: Magyarország művészeti emlékei

Vértes O. András: A magyar leíró hangtan története az újgrammatikusokig

Emile Zola: Au bonheur des dames

Móra Ferenc: Sokféle-Utazás a föld alatti magyarországon

Bitó László: A Názáreti Izsák-Aláírt!

Yehuda Lahav: Együttélésre ítélve

Hajnal Márton: Karnarutió és Zrínyiász