Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Kútvölgyi Mihály: Kenyér és bor (Napsütötte ízek - Bioételek 1.)

Budapest, 2008. Timp Kiadó, 128 oldal, kiadó karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Timp
Kiadás éve:
2008
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Mackensen
ISBN:
978 963 9614 48 2
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
128
Nyelv:
magyar
Állapot:
Súly:
883 g
2900 Ft


"Később, átizzottnak látva a kemencét, a kuruglával (szénvonó) hátratoljuk a parazsat, a szikrát szóró téglát vizes pemettel (kemencesöprő) megtisztítjuk; ha „tűzpróbát" akarunk tartani, akkor, három ujjunk közé csippentve kevéske lisztet hintünk rá. Ha a lisztszemek nem pörkölődnek meg azonnal, és nem égnek el nagy füstölések közepette, csak finoman megbámulnak, nos, akkor, de csak akkor jó a tűzünk.
Kihozzuk a lángállónak való kelt tésztát, a széles sütő- vagy bevetőlapáton vékonyra nyújtjuk, aztán itt-ott késhegynyi disznózsírral megkenegetjük és bevetjük. A lángálló pár perc alatt kész. Kivesszük, az önmagában is fejedelmi ételt. Fokhagymás lével átpemzlizzük, s aki szereti, tejfölt is kenhet rá. A kenyérsütésnél, akár gyermekek, akár felnőttek szurkolják végig az eseményeket, leglátványosabb sikere mindig ennek a lángállónak van.
Rómából hoztam egy csodás, selymes, éteri tisztaságú olajkeverék receptjét: vegyünk egy formás, címeresre nyomott régi üveget, mondjuk egy század eleji Hangya-üveget, tegyünk bele 3-4 fejnyi fokhagymagerezdet, szórjunk rá 25-30 darab pepperoncinit (piros paprikát), és helyezzünk belé néhány, kertből szedett friss rozmaringágat. Az egész üveget töltsük tele ezzel a drága olívaolajjal. Ügyesen dugaszoljunk, a masszát pár hónapig érlelni hagyjuk. Majd csak a langallósütésnél adjuk fel az asztalra! A friss, forró kenyérlángos olvadó íze ekkor találkozik a nemes és érett, csípős, kissé nehéz, de mégis puha olíva déli tengerek illatvilágát felidéző olajával — semmi bonyolultság, semmi erőszak, semmi durvaság nincs ebben a csodálatos frigyben. Egyszerű, évezredekre visszautaló művészi ételt kapunk, amely mindent tud az élet derűs, szebb pillanatairól. Száraz, hűtött somlait, esetleg kissomlyói vegyest, de mindenképp rizling dominanciájú, játékos fehérbort iszunk, hozzá vékony falú, régi borospohárból.."


Tasmina Perry: Örökösnők

Eördögh Tibor: Vadászok nyelvén

Wiitauschek Gyula: Csonka-Magyarország topografiai térképeinek szerkezete

Sütő András: Sárkány alszik veled

Mészáros T. László: Zalaegerszeg-Magyar-angol-német

Székely Zoltán: Országos rekordok, nyerő módszerek, nagy halak

Lábadi Károly: Drávaszög lexikon

Magyarságkutatás - A Magyarságkutató Intézet évkönyve

Tibullus és Propertius összes költeményei

Takács Erika: Magyarország krónikája a honfoglalástól az új demokráciáig

Kosaras Péter Ákos: Magyarok a Waffen-SS kötelékében

Debra Doyle-James D. Macdonald: A főkirály leánya - Varázskör VI.

Virginia Woolf: Felvonások között

Filep Tibor:Debrecen 1956-Forradalom,nemzeti ellen

Széchenyi Zsigmond: Csui!... I-II.

V. P. Borovicka: Sátáni istenek szektái-4 szekta

Mark Twain: Királyfi és koldus

Bán Imre(szerk.) A barokk - Dedikált!

Nepper Ibolya Sőregi János Zoltai Lajos: Bihari halmok

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban