Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Márai Sándor: Napló (1945-1957)

Budapest, 1990. Akadémiai -Helikon Kiadó, 390 oldal, kiadói egészvászon kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Akadémiai-Helikon
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner
ISBN:
963-208-0610
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
390
Nyelv:
magyar
Méret:
13x18.5cm
Állapot:
Súly:
404 g
1890 Ft


"A ház előtt, az országúton, teherkocsikon oroszok mennek hazafelé, a Szovjetunióba. Néha énekelnek, néha megállnak egy kert előtt, átugranak a kerítésen, gyümölcsöt kérnek, vagy beosonnak a házba és sebtiben rabolnak valamit.
Mennek haza, mert megnyerték a háborút. Ez a hazavonuló hadsereg, amelyet láttam nemrégen, amint ugyanezen az országúton a tűzvonalba sietett: titok és rejtély. Mit visznek magukkal? Nyilván mást is, mint a zabrált karórákat. Emléket visznek, a nyugati életformák emlékeit, a választék és a minőség emlékét és igényét. Általánosan rebesgetik, hogy a Nyugatról hazatérő seregek siettetni fogják Oroszország demokratikus átalakulását.
Az oroszokat nagyon nehéz kiismerni. Nem lehet tudni, hogyan hat reájuk az, amit nálunk tapasztaltak, s még sokkal kevésbé lehet tudni, mit terveznek vezetőik, akik valószínűleg aggályosán számolnak ennek a nyugati kirándulásnak következményeivel. Oroszország, történelme során először, minden következménnyel kilépett hazulról, a világ színpadára lépett, íróik, különösen Dosztojevszkij, óvták attól, hogy „az európai hullával" ölelkezzék... Hitük van, küldetésérzetük, ex-orien-fe-to-meggyőződésük?... Miben hisznek? A világmegváltó bolsevizmusban? Vagy a világmegváltó szláv küldetésben?

Nem tudjuk. Hisznek abban, hogy ők a Harmadik Egyház? Ezt sem tudjuk. Csalódottak lesznek, ha egyszer hazatérnek? Nem lehet jósolni. Lehet, hogy Oroszország a jövőben, a Nyugattal történt találkozás után, nemcsak bolsevista marad - ellentétben a „demokratikus" jóslásokkal'-, hanem még merevebben rákapcsol a kommunista vonalra? Minden jóslás felelőtlen.
Most mennek haza, lógatják lábukat a teherkocsi deszkapárkányán át, énekelnek. Ezek a szláv dalok mind szomorúak, akkor is azok, ha az énekes vígan kurjongat. Az éjszakában hallgatom az elrobogó teherkocsik zörejével elvegyülő énekszót, a győztesek bánatos énekét. Nagyon nehéz győzni. Nagyon nehéz legyőzöttnek lenni. Nagyon nehéz orosznak lenni. Nagyon nehéz embernek lenni."


Németh Andor: Mária Terézia (Regényes történelem)

Kern András: Elfogtunk egy levelet

W.O. James: Bevezetés a növényélettanba

Jay McInerney: A jó élet

Vigh József: A magyar horgászat krónikája

Hessky Regina(szerk.): Német-magyar kéziszótár

Vörösmarty Mihály válogatott versei

Magyar szókincstár - Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára

Tamási Áron: Szólít a szülőföld

Faludy Anikó: Bizánc festészete és mozaikművészete

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I-III.

Kurt Rieder: A könyörtelen Waffen-SS

Magyar mesterművek-Petrovics Elek (szerk.)

Dr.Tóth Tihamér: A tiszta férfiúság-(Levelek diákjaimhoz)

Prabhupáda-Egy bölcs ember élete és öröksége

Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig

Németh László: Cseresnyés

Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet: Nagy öröm a kiskert!

Ingrid Seward: A királynő és Diana

Margittai Gábor: Utazás a végeken