Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Pilisvörösvár, 2016. Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt. 235 oldal, kiadói karton-kötésben, új könyv.

Kiadó:
Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt.
Kiadás éve:
2016
Kiadás helye:
Pilisvörösvár
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
978-963-8686-18-3
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
235
Nyelv:
magyar
Méret:
12.5x19.5cm
Állapot:
új
Súly:
428 g
2490 Ft


"A teljes kiőrlésű gabonák, a müzlifélék, a gyümölcsök és a nyers zöldségek mennyiségének megemelése, emellett a húsok zsírtartalmának maximálása, a szénsavas vagy cukrozott üdítők és szörpök, valamint az asztali só és cukor megvonása nem rossz kezdeményezés. Édesség önmagában ebédre nem adható a rendelet szerint, kisétkezésre is csak akkor, ha egyharmad rész gyümölcs vagy egyharmad rész tej, illetve tejtermék alkotja.
A só bevitelének megszorításával nehéz helyzetbe kerülnek a közintézmények, hiszen a felvágottak, sajtok, pékáruk, levesek, készételek - főleg a burgonyás ételek - rejtett sótartalma együttesen hamar elérheti a maximált értéket. Ez napi egyszeri étkezés esetén 2 g, napi háromszorinál 3,5 g, egész napos étkeztetés esetében 5 g sót jelent, amely értékeket 2021. szeptember 1-ig kell fokozatosan elérni. (Egyes helyeken túl gyors lehetett a csökkentés, emiatt élesnek élték meg a gyerekek és az ifjak a váltást, de a rendelet hagyott kifutási időt a só csökkentésére.)
Mivel az ételekben mind a só, mind a cukor ízfokozóként szerepelt korábban, nem csodálkozhatunk azon, hogy íztelennek érzik az ételeket a gyerekek az iskolákban. A szakácsok igyekeznek más fűszernövényekkel, hagymával és fokhagymával, zellerrel, petrezselyemzölddel és más természetes eszközökkel javítani az ízvilágot, de ennek a büdzsé is korlátot szab, és a sót egy határon túl nem lehet pótolni. Az intézmények szakácsai ezért úgy érezhetik, nem mindig kaptak —
elegendő információt a változtatas gyakorlatához, és mivel a kritikákkal közvetenül ők fognak találkozni, nem egyszerű a helyzetük lelki téren sem. A kisebb sótartalomhoz egyébként az ízlelőrendszerünk fokozatosan hozzá tudna szokni, de ehhez az otthoni étkezést is hasonlóan meg kellene reformálni. Ehelyett a tapasztalatok szerint a gyerekek egyes esetekben farkaséhesen (kiéhezve az intenzívebb, sós ízekre is) mennek haza, majd otthon belakmároznak a hazai ízekből."


Herman Ottó: Erdők, rétek, nádasok

Csokonai Vitéz Mihály munkái I-II.

Dr. Pierre Dukan: A Dukan-diéta

Szeley Dezső: Sporthorgász lexikon

Klaus Werner, Hans Weiss: Márkacégek feketekönyve - A multik mesterkedései

Pierre Imberdis-Xavier Perrin: Vallomások, vélemények, válaszok

Maria Treben: Sebek és sérülések

Sütő András: Három dráma

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor

Műtárgyakba rejtett élet - Szomolányi-gyűjtemény a Déri Múzeumból

Nemere István: A szabadságharc évszázada

Tóth-Máthé Miklós: Figuránsok

Radnóti Miklós művei

Debreceni bibliográfia-Alapvető irodalom a város ismeretéhez-Dedikált!

Csiffáry Tamás: Isztria-Az Adria gyöngyszeme

Walter Scott: Quentin Durward

Flesch István: A török köztársaság története

Steve Berry: A templomosok öröksége

Borhidi Attila: A Zselic erdei

Keith Baker: Örökség