Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bellon Tibor: A Tisza néprajza

Budapest, 2003. Timp Kiadó, 230 oldal+XXXII tábla(színes)a végén és szövegközti fekete-fehér képekkel illusztrálva, kiadói karton-kötésben, jó állapotban.

Kiadó:
Timp
Kiadás éve:
2003
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Timp Kft.
ISBN:
963-206-607-3
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
230
Nyelv:
magyar
Méret:
17x24cm
Állapot:
Súly:
604 g
2500 Ft


A könyv tudományos megközelítésben, de mégis olvasmányosan tárja elénk a Tisza múltját. A régi idők világát, az ártereket, a Tiszát körülölelő tájat és annak élővilágát ismerhetjük meg a könyvből, ami nem csak a néprajz iránt érdeklődőknek lehet érdekes olvasmány. A közgazdász, a történész, a nyelvész, a pszichológus egyaránt talál benne kedvére való részt, hiszen Magyarország gyarapodásának forrásai, a régi idők emberének nyelvteremtő fantáziája, a történelmi helyszínek, valamint a tiszai ember kapcsolatrendszeréről egyaránt képet kap az olvasó a könyv lapjain keresztül.

"Európának nincs még egy olyan tája, amelyik ennyire egységes természetföldrajzi, ökológiai és gazdasági rendszert képezne, mint a Kárpát-medence. A Duna átfolyik rajta, egy-két folyó töri csak át a Kárpátokat (pl. Dunajec, Olt), a többi a medence belsejébe tart. Sajátossága, hogy a havasok bővizű, sebes patakjai, folyói az Alföldre érve meglassúdnak, hatalmas kanyarokat leírva méltóságteljesen hömpölyögnek a síkvidékeken, áradáskor iszapterhüket lerakják, folyamatosan töltik fel a medencét. A Tiszának ebben meghatározó szerepe van. A Kárpátok havas koszorúi, erdőborította hegyei szelíd dombokká válnak, úgy simulnak bele az Alföld sík világába. A táji eltéréseket a gazdaság kiegyenlítette. A Tisza vízgyűjtő területei révén - a honfoglalás előtt és után is - eltérő adottságú tájakat, eltérő gazdasági kondíciójú területeket és népcsoportokat segített élethez jutni. A tiszántúli ember életnek mondja a megtermelt gabonát, az aratást élet takarásnak. A hagyomány megőrizte, hogy Péter-Pál napja táján, aratás kezdetekor a tiszai révek fehérlettek az ünneplő vászonruhába öltözött hegyvidéki aratóktól.  - Mert a Tisza-mente mindig is sok nép befogadó térsége volt. A forrásvidéken nehéz életű ruszin erdőmunkásokat foglalkoztattak, mokány lovaikkal, ökreikkel nagy szakértelemmel, bátorsággal hordták le a meredek hegyoldalakról a csendes vizekre a kidöntött szálfákat, ahol román, magyar tutajosok rakták fel a sótömböket, hogy a tárkányi, tokaji, szolnoki sóraktárakba fuvarozzák, majd onnan a Kárpát-medence minden zugába, sőt messzi országokba is eljusson a nélkülözhetetlen ásvány."


Doreen Virtue: Arkangyalok és felemelkedett mesterek

Kenneth Grahame: The wind in the willows

Soltész Kálmán: A harcsafogás trükkjei

Németh Dezső: Költő a keresztúton-Válogatott és új versek-Költői arcélek sorozat 4.

Ilosvay Ferenc: Jó vadászatot!

dr. Hunyadi Attila: Horgászbottal vízről vízre

Kolozsvári Grandpierre Emil: Béklyók és barátok

Arany János: Toldi (trilógia)

Dr. Bartucz Ferenc: Mesél a Szalajka-patak

J.H.Patterson:A tsavoi emberevők-1934-Angol kiadás

Filmművészeti és filmforgalmazási alapismeretek

A. Vajner-G. Vajner: A fekete macska bandája

Ifj. Szoboszlai Lajos: Mire kap a hal? Dedikált!

Don Quichote kalandjai -Az ifjúság számára mulatságos olvasmányul

Magyarország kultúrflórája-Czimber Gyula: A kerti zsázsa

H.B. Gilmour: Most már elég

W.E.B. Griffin: Új nemzedék-A háború katonái VII. könyv

Timkóné Sebestyén Izabella: Hadd nézzek kis tenyeredbe!

Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában

Jean-Pierre Montcassen: Az egyiptomi kéjnő