Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Bogyós gyümölcsűek termesztése

Budapest, 1973. Mezőgazdasági Kiadó, 156 oldal, szövegközti ábrákkal illusztrálva, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Mezőgazdasági
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
156
Nyelv:
magyar
Méret:
14.5x19.5cm
Állapot:
Súly:
214 g
1690 Ft


"A bogyók puha húsállománya, illetve gyors megpuhulása a szállítást is erősen megnehezíti. A forró napsütésben szedett, felmelegedett gyümölcs gyorsabban túlérik, levet ereszt, és hamarabb romlik. A nyersfogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt gyümölcsöt ezért előnyösebb a hűvösebb reggeli és esti órákban szedni.
A leszedett gyümölcsöt ne hagyjuk napsütött helyen, hanem elszállításig is igyekezzünk árnyékos helyen tartani. Természetes árnyék hiányában érdemes a gyűjtőhelyeken ideiglenes színeket felállítani. A leszedett málna még lehűtve is csak rövid ideig, néhány napig tárolható, ezért a nyersfogyasztásra szánt árut igyekezzünk a legrövidebb időn belül a fogyasztóhoz juttatni.
A frissfogyasztásra kerülő málnát általában kisméretű (25—40 dekás) kartondobozban vagy műanyag tálcában hozzák forgalomba. A minőség megóvása, az átrakásból eredő törődés elkerülése érdekében a gyümölcsöt közvetlenül ezekbe a kis tálcákba, dobozokba szedjük. A szedést megnehezíti, ha e'gyik kezünkben a dobozt kell tartanunk, ezért a szedés hatékonyabbá tétele érdekében célszerű földre helyezett vagy testre függeszthető szedőedény-tartókat alkalmazni. A testen hordott szedőedény-tartókba 2, a földre állított tartókba 4—6 tálca helyezhető el. A szedőedény-tártókból a tálcákat szállító rekeszekbe rakjuk át. A sorokban megtelt szállítórekeszeket kézzel vagy erre a célra jól bevált kétkerekű kis szállítókocsikkal vihetjük ki a tábla szélén levő gyűjtőhelyre.
A nyersfogyasztásra szánt áruba ne szedjünk bele túlérett, puha szemeket. Kis tálcák hiányában a gyümölcsöt közvetlenül a lapos rekeszekbe is szedhetjük, de csak vékony rétegben, mert különben a gyümölcs megnyomódik, levet ereszt.
Az ipari feldolgozásra szánt áru szedése kevésbé kényes, ezért nagyobb űr-tartalmú edényekbe, vödrökbe szedhetjük. A feldolgozás időpontjára is kevésbé kényes, ezért a nap minden szakában szedhető. A hordós málnát többnyire még a helyszínen tartósítják, a felvásárló konzervüzemek előírása szerint, és így szállítják a feldolgozás helyére.
A szedés meggyorsítása és a kézi munkaerőigény csökkentése érdekében hazánkban és külföldön is kísérletek folynak a szedés gépi megoldására. Hazánkban a Kertészeti Egyetem Gépesítési Tanszékén alakítottak ki málnará-zógépet, amelynek kipróbálása most van folyamatban."


Ibos Éva: XIX-XX. századi magyar festészet - magyar, német, angol

Jókai Mór összes művei 71 db. kötet egyben

A művészet története Magyarországon, A Honfoglalástól napjainkig

Igali Mészáros József: A hal, a horog és az ember-1. kiadás!

Szilárdfy Zoltán: Barokk szentképek Magyarországon

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője - 2011.

Szalai Vivien: Hamis gyönyör - Egy luxusprostituált vallomásai

Anton Neumayr: Diktátorok orvosi szemmel

Márai Sándor: A forradalom előérzete

García Lorca összes művei I-II.

Bencze Tibor L.: A TV-vevőkészülék műszerei és mérései

John Douglas-Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok-Az FBI kulisszatitkai

Dr. Nagy József: Haszonkert a ház körül - Zöldségtermesztés

John Grisham: Camino sziget

Andy McNab: Hívójele: Bravó Kettő Nulla

Vigh-Gárdonyi: Villamosságtan

Ernest Renan: Questions contemporaines

Zsindely Ferenc: Isten szabad ege alatt - 1934.

Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Haris Dzsohari: Csakrák - Rejtett energiaközpontok