Budapest, 1994. Magyar Könyvklub, 199 oldal, kiadói karton-kötés, jó állapotban.
990 Ft
"A búzát 9-10 ezer évvel ezelőtt, a Földközi-tenger termékeny keleti partján már termesztették. Mintegy négyezer év elteltével az egyiptomiak nagyon magas szintre emelték a búza feldolgozását. Innen valamikor időszámításunk kezdetén Rómán keresztül került a gallokhoz és a britekhez. A gyarmatosítások idején a Föld minden részére eljutott.
A „finomliszt" készítésekor eltávolítják a búza csíráját és héját (korpát), pedig mindkettő gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Előző kötetünkben a búzakorpáról szóltunk részletesebben, most a búzacsírát vesszük sorra.
A keleti orvostudományok a szervezet egyik legjobb erősítőjeként már sok éve használják a búzacsírát. Igazi felfedezése azonban csak az utóbbi évtizedekben kezdődött. A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés és koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, megnövekedett prosztata visszafejlődésére, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítőként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére a rendszeres búzacsíra-fogyasztást javasolja.
Élettani hatásai, összetétele
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin- és trigliceridszin-tet.
Francia kutatók vizsgálták a búzacsíra hatását 19 kórosan magas vérkoleszterin-szintű betegen, akik közül l l-nek a trigliceridszíntje is magas volt. Az addig megszokott étrendjükbe kellett napi 20 gramm búzacsírát beiktatni. 4 hét elteltével a nyers búzacsíra 9%-kai csökkentette a teljes vérkoleszterinszintet, és 20%-kai a VLDL-koleszterin-szintet. Ezután következett egy 14 hetes periódus, melynek során u napi búzacsíra-fogyasztás 30 grammra emelkedett. Az eredmény: a teljes vérkoleszterinszint 7,2%-kai, az LDL-koleszterin-szint pedig 15%-kal csökkent, mindemellett a vér trigliceridszintje 1196-kal mulatott alacsonyabb értéket. Ezen eredmények alapján javasoljuk a búzacsíra rendszeres fogyasztását nemcsak magas koleszterin- és trigliceridszintű betegek, hanem egészséges emberek számára is."