Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Christina Zacker-Sonja Mutter: Zsírégető diéta

Budapest, 2005. Mérték Kiadó, 128 oldal, színes képekkel, kiadói karton-kötésben, újszerű állapotban.

Kiadó:
Mérték
Kiadás éve:
2005
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth
ISBN:
963 547 536 5
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
128
Nyelv:
magyar
Méret:
18x24.5 cm
Állapot:
Súly:
398 g
990 Ft


Anyagcsere-szabályozó hormonok


Az élő szervezet működéséhez energiára, azaz táplálkozásra van szükség. Az anyagcsere feladata, hogy az élelmiszert és a benne található tápanyagot testazonos anyaggá változtassa át, ami azután energiává alakul át. Ez történik evés után, az emésztési folyamat során. Az anyagcsere helyes működését hormonok irányítják, melyek működését az agy szabályozza. Ezeknek a hormonoknak - melyeket gyakran hírvivő anyagoknak is neveznek - más feladatuk is van. Alapvetően információhordozóként szolgálnak, de az enzimeket is aktivizálják. A hormonok két csoportra oszthatók: zsírraktározókra és zsírlebontókra. Az első csoportba tartozik az inzulin.


Az inzulin és végzetes hatása


Az anyagcsere során először a szénhidrát raktározódik el a zsírsejtekben, ezt követi a fehérje, majd a zsírmolekulák. A hasnyálmirigy inzulint termel, amely az enzimeket arra készteti, hogy a zsírmolekulákat apró részecskékre szabdalják, így segítve elő a táplálék hasznosítását. A felaprított zsírmolekulák különösen könnyen mozognak, és gyorsan képeznek nemkívánatos párnákat a hason és a csípőn. Ezzel nem értünk a rossz hírek végére: a zsírsejtek mintha csak az utánpótlásra várnának, erőteljesen ragaszkodnak védőburkukhoz. Főként akkor, ha „tulajdonosuk" nem fogyaszt teljes értékű táplálékot.
Paradoxonnak hat, de nem a zsírban gazdag élelmiszerek növelik a zsírpárnákat, hanem a szénhidrátok, mint például a cukor és a fehér liszt.
Ha a túlsúlyos egyének tésztát, édességet és más, szénhidrátban gazdag ételeket esznek, vércukorszintjük is megemelkedik. Az inzulintermelés fokozódik, ami elősegíti a zsír lerakódását. A normális testsúlyú embereknél az inzulin a vércukorszint szabályozására szolgál. Aki szénhidrátban gazdagon táplálkozik, annál inzulin is automatikusan több termelődik a szervezetben, holott a vércukorszint csökken.


Bölcseletek (latin-magyar)

Kedvenc receptjeim-Szárnyasok

Végh Antal: Nyugati utakon

Forisek Péter: A Római Birodalom képes története

Reader's Digest - A természet titokzatos világa

Szili Sándor-Szvák Gyula: A középkori orosz történelem forrásai

Márai Sándor: Napló 1976-1983

Péczely Lajos: Közép-Ázsia-'Aki erre jár, nem tér vissza'

Magyarország állatvilága-Móczár Miklós: Karcsúméhek

Horváth József: Szabadkai és palicsi képes levelezőlapok története 1898-1945

dr. Baranyi Béla szerk.: Sáránd - Fejezetek a település múltjából és jelenéből

Kurucz Gyula: Szeretek , tehát voltam

Jackie Silberg: Baba-móka

Leonard Goldberg: Jégbe zárva

Gyimesi György: A Meru lankáin, vadászélmények

Peter Hein: A klinika II.

Budapest anno és most - Budapest then & now

Móra Ferenc:A fele sem tudomány-Utazás a földalatt

P. Szalay Emőke: A debreceni kerámia

Dr. Mágocsy-Dietz Sándor: A növények táplálkozása-Tekintettel a gazdasági növényekre