Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Heller Ágost: Az időjárás - 1888.

Budapest, 1888. Kir.M.Természettudományi Társulat, 407 oldal, 31 rajzzal illusztrálva, kiadói angolvászon sorozatkötésben, a a vászon enyhén koszolódott, jó állapotban.

Kiadó:
Kir.M.Természettudományi Társulat
Kiadás éve:
1888
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
407
Nyelv:
magyar
Méret:
13.5x19.5cm
Állapot:
Súly:
476 g
6800 Ft


A szerző mint a MTA tagja, elismert fizikus és tudománytörténész. Számos tudományos, és ismeretterjesztő értekezés fűződik a nevéhez. Részt vett a Pallas Nagy lexikona szerkesztésében, ezen belül is a matematika, fizika, csillagászat témakörök írásában.

"Földünket mindenfelől légburok veszi egyaránt körül: a légkör vagyis az atmoszféra, ez a fejünk fölött ismeretlen magasságig terjedő légóczeán, melynek fenekén élünk. Szervezetünk úgy van alkotva, hogy e légtenger alsóbb rétegeiből ki nem bontakozhatunk. Ha magas hegyre emelkedünk, vagy léghajón felszállunk, aránylag már csekély magasságban elérjük azt a határt, melyet büntetlenül el nem hagyhatunk, s melyen túl emelkedve, szervezetünk épségben maradását kockáztatjuk. Évezredeken át hitték, hogy a levegő egyszerű test, egyike annak az Empedokles-féle négy elemnek(tűz, levegő, víz és föld), melyből az egész Földet alkotva képzelték. Ma tudjuk már, hogy a levegő nem egyszerű, hanem összetett test, a két gáznemű testnek, az oxigénnek és a nitrogénnek a keveréke. Eme lényeges alkatrészeken kívül még egyéb gáznemű testek is vannak benne, melyek különböző helyeken és időben egymástól igen elütő mennyiségeben fordulnak elő. Ilyen anyagok különösen: a vízgőz és a szénsav. A levegő vízgőztartalma legföljebb ha 3-4 százalékra emelkedik, rendesen jóval kevesebbre rúg. A szénsavtartalom sokkal csekélyebb, 3 és 80 tízezredrész között ingadozván. Azonkívül találjuk a légkörben még az ammoniák és salétromsav nyomait is. Számos kísérletből kitünt, hogy a levegő rendes alkatrészeinek térviszonya megközelítőleg a következő: 21 térrész oxigénre 79 térrész nitrogén jut. A levegő változó alkatrészeinek mennyisége külömböző helyeken és időben - mint már említettük - külömböző. Már SAUSSURE találja, hogy a Genfi-tó felett levő levegő kevesebb szénsavat foglal magában, mint a szárazföld felett felfogott levegő; a városban nappal több szénsavat talált, mint éjjel."


Katie Fforde: Recept a szerelemhez

Wass Albert: Elvész a nyom I-II.

Kós Károly: Varjú-nemzetség

Bruce Buckley- Edward J. Hopkins- Richard Whitaker: A klímakutatás enciklopédiája - Képes útmutató

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Huba László: Dél -Dunántúl

Hajdúnánás története

Gabi Adam: Versenyfutás az idővel

Barzini Luigi: Pekingtől-Párisig automobilon - Borghese Herczeg útja

Caroline Knapp: Pia - Egy lovesztori

Novotny, J.A.-Miler, Zdenek: A vakond és társai a városban

Robert James Waller: Madison megye hídjai (Szerelmes világirodalom)

Jo Nesbo: Hóember

A Nimród karácsonyi melléklete-Vadásztörténetek

Soproni útikalauz

Halász Előd: A német irodalom története I-II.

Móritz Mihály-Fónod Sándor: A M. Kir.101. honvéd gépkocsizó tanezred a II. világháborúban 1941-1945

Zalai Ernő: Matematikai Közgazdaságtan I-II.

Halasy Nagy József: A filozófia kis tükre

Cholnoky Jenő: A világegyetem I. kötet