Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Madách Imre: Az ember tragédiája

Budapest, 1897. Athenaeum, 242 oldal, a költő arcképével és egy kézirat-hasonmással, Zichy Mihály öt fénynyomatú képével. Kiadói, festett aranyozott, egészvászon-díszkötésben, a hátsótábla-gerinc kapcsolódásánál a fejrészen kb. 2 cm-es beszakadás, ettől eltekintve jó példány.

Kiadó:
Athenaeum
Kiadás éve:
1897
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típus:
egészvászon
Terjedelem:
242
Nyelv:
magyar
Állapot:
Súly:
489 g


Az ember tragédiája a magyar irodalom egyik kiemelkedő drámája, az első kiadás 1862-ben jelent meg, ami azóta számos modern feldolgozást is megért.  A drámai költemény nagy sikert aratott a hazai közönség előtt, de a környező országokban is népszerű volt. Lefordították angol, német, francia és számos egyéb nyelvre is. Természetesen a könyvpiac is profitált a mű sikeréből, több  szép kötésű, gyűjtői példány is megjelent egészen az 1900-as évek elejéig. Példányunk egy korai kiadás 1897-ből, korához képest igen jó állapotban maradt fenn az utókor számára.

"Az ember tragédiáját sürűn vetették össze Fausttal az alapeszme s pár részlet kétes rokonsága révén. Az összevetésből azonban csak az világosodhatik meg, hogy a két mű egymásnak tökéletes ellentéte. Faust az egész emberiség életét akarja megérzékiteni az egyéni lét véges határain belül: Faust maga az emberiség. Tudós, szerelmes, államférfi és művész egy személyben. Madách viszont az egész emberiség történelmébe markol, hogy megfösthesse az egyén sorsát. A zsarnok Fáraó, a lelkes Miltiádes, a kéjelgő Sergiolus, a bölcselkedő Kepler: mind maga Ádám, mind csak az egyén lelki életének egy-egy kivetitett mozzanata s képe egy-egy érzésének. És ez adja meg a kulcsot a költemény sajátszerű szerkezetéhez. Mihelyt az egyéni élet rajzaképpen fogjuk föl Madách remekét, a tarka képek szilárd foglalatba illeszkednek. S az az egyéni élet, mely a Tragédiában tükröződik, magának a költőnek az élete. Rendkivüli élet ez, melyet meggyötört az emberiség három legnagyobb problémája : a nagyság, a szerelem és a tudás. Hármas meghasonláson ment keresztül a költő s e hármas fájdalomból fakadt ki a nagyszabásu drámai költemény. Ádámot a paradicsomban látjuk először, a tudatlanság édes korszakában, a mely azonban elröppen abban a pillanatban, a mikor az emberpár eszik a tudás fájának gyümölcséből. Ez a vég kezdete. Ádám a bűn után nem gyermek többé, hanem ifjú, a ki megkezdi életét."


Doreen Virtue: Arkangyalok és felemelkedett mesterek

Kenneth Grahame: The wind in the willows

Soltész Kálmán: A harcsafogás trükkjei

Németh Dezső: Költő a keresztúton-Válogatott és új versek-Költői arcélek sorozat 4.

Ilosvay Ferenc: Jó vadászatot!

dr. Hunyadi Attila: Horgászbottal vízről vízre

Kolozsvári Grandpierre Emil: Béklyók és barátok

Arany János: Toldi (trilógia)

Dr. Bartucz Ferenc: Mesél a Szalajka-patak

J.H.Patterson:A tsavoi emberevők-1934-Angol kiadás

Filmművészeti és filmforgalmazási alapismeretek

A. Vajner-G. Vajner: A fekete macska bandája

Ifj. Szoboszlai Lajos: Mire kap a hal? Dedikált!

Don Quichote kalandjai -Az ifjúság számára mulatságos olvasmányul

Magyarország kultúrflórája-Czimber Gyula: A kerti zsázsa

H.B. Gilmour: Most már elég

W.E.B. Griffin: Új nemzedék-A háború katonái VII. könyv

Timkóné Sebestyén Izabella: Hadd nézzek kis tenyeredbe!

Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában

Jean-Pierre Montcassen: Az egyiptomi kéjnő