Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Pilisvörösvár, 2016. Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt. 235 oldal, kiadói karton-kötésben, új könyv.

Kiadó:
Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt.
Kiadás éve:
2016
Kiadás helye:
Pilisvörösvár
Nyomda:
Kinizsi
ISBN:
978-963-8686-18-3
Kötés típus:
karton
Terjedelem:
235
Nyelv:
magyar
Méret:
12.5x19.5cm
Állapot:
új
Súly:
428 g
2490 Ft


"A teljes kiőrlésű gabonák, a müzlifélék, a gyümölcsök és a nyers zöldségek mennyiségének megemelése, emellett a húsok zsírtartalmának maximálása, a szénsavas vagy cukrozott üdítők és szörpök, valamint az asztali só és cukor megvonása nem rossz kezdeményezés. Édesség önmagában ebédre nem adható a rendelet szerint, kisétkezésre is csak akkor, ha egyharmad rész gyümölcs vagy egyharmad rész tej, illetve tejtermék alkotja.
A só bevitelének megszorításával nehéz helyzetbe kerülnek a közintézmények, hiszen a felvágottak, sajtok, pékáruk, levesek, készételek - főleg a burgonyás ételek - rejtett sótartalma együttesen hamar elérheti a maximált értéket. Ez napi egyszeri étkezés esetén 2 g, napi háromszorinál 3,5 g, egész napos étkeztetés esetében 5 g sót jelent, amely értékeket 2021. szeptember 1-ig kell fokozatosan elérni. (Egyes helyeken túl gyors lehetett a csökkentés, emiatt élesnek élték meg a gyerekek és az ifjak a váltást, de a rendelet hagyott kifutási időt a só csökkentésére.)
Mivel az ételekben mind a só, mind a cukor ízfokozóként szerepelt korábban, nem csodálkozhatunk azon, hogy íztelennek érzik az ételeket a gyerekek az iskolákban. A szakácsok igyekeznek más fűszernövényekkel, hagymával és fokhagymával, zellerrel, petrezselyemzölddel és más természetes eszközökkel javítani az ízvilágot, de ennek a büdzsé is korlátot szab, és a sót egy határon túl nem lehet pótolni. Az intézmények szakácsai ezért úgy érezhetik, nem mindig kaptak —
elegendő információt a változtatas gyakorlatához, és mivel a kritikákkal közvetenül ők fognak találkozni, nem egyszerű a helyzetük lelki téren sem. A kisebb sótartalomhoz egyébként az ízlelőrendszerünk fokozatosan hozzá tudna szokni, de ehhez az otthoni étkezést is hasonlóan meg kellene reformálni. Ehelyett a tapasztalatok szerint a gyerekek egyes esetekben farkaséhesen (kiéhezve az intenzívebb, sós ízekre is) mennek haza, majd otthon belakmároznak a hazai ízekből."


Illés Endre: Mestereim barátaim szerelmeim I-II.

Áprily Lajos: Jelentés a völgyből

Alix Christie: Gutenberg tanítványa

Zákonyi Botond - Gyulai Ferenc: Horgászzsebkönyv

Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Jack London: Az élet szerelme-Válogatott írások

Sütő András: Fülesek és fejszések között

W. F. Levinzon-Lesszing: Ermitázs a XVII és XVIII. század festészete

Vofkori György: Székelyudvarhely - Várostörténet képekben - Dedikált!!

Dénes István (szerk.): Idegen tájakon (Nimród vadászélmények 1.)

Liz Renay: Első 2000 szeretőm

Cholnoky Jenő: A föld és élete I-VI. - Térképmellékletekkel

Sieger der Geschichte-Győztes történelem

Veress István: Német boxer

Gyurgyák János: A forradalom hangja

Bacskay-Krekó: Matematikai zsebkönyv

Slawomir Mrozek: Baltazár

Magyarország megyéi-Hajdú-Bihar

dr. Pórpáczy Aladár: Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye

dr. Márffy Ede: Magyar közigazgatási és pénzügyi jog I-II.