Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Ujváry Zoltán: Születéstől a halálig-Az emberélet fordulóinak szokásai Lévárton és Deresken

Debrecen, 1993. Kossuth Lajos Tud. Egyetem Néprajzi Tanszék, 260 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Kossuth Lajos Tud. Egyetem Néprajzi Tanszék
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Debrecen
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
260
Nyelv:
magyar
Állapot:
Súly:
276 g


"A lagzis konyhát az udvarban állították fel. Egy sátort, vagy egy színfélét készítettek. Abban volt a sparhét, a tálas, asztal, lóca és a főzéshez minden felszerelés, kellék. A lakodalmi ételekhez a résztvevő családok is hozzájárultak. Általános gyakorlat volt, hogy mindben családból egy szakajtó vagy egy tál gyúrnivaló lisztet, tíz tojást és egy tyúkot vittek a lakodalmas ház konyhájára, amiből a lakodalom előtti napon csigatésztát készítettek. Az ajándékot a lakodalmi konyhára a meghívott család gazdasszonya vitte. Ünnepi ruhába öltözött. Egy kivarott kendőbe egy szakajtót vagy tálat kötött. Abba kivarott kendőbe egy szakajtót vagy tálat kötött. Abba belekötötte a gyúrnivaló lisztet. A lisztbe belerakta a tojásokat. A kendőt felül összecsomózta. Egyik kezében azt fogta, a tyúkot a hóna alá vette, s a lakodalmat megelőző szombaton vagy vasárnap elvitte a lakodalmas házhoz. A lakodalomra rendszerint disznót öltek. A vagyonosabb gazdák borjút vágtak. Az állatokat szombaton, illetőleg vasárnap dolgozták fel és készítették elő a lakodalmi konyhán. A lakodalmi ételek közül mindent, amit lehetett előre elkészítették. A kalácsokat – fonott kalácsot, kőtt túrós, lekváros és mákos kalácsot – a kemencében megsütötték. A vendég családok is vittek lagzis süteményt, régen pampuskát (fánk) vagy herőcét (csöröge). Az utóbbi másfél-két évtizedben cukrászdai süteményt és tortát visznek a lakodalmi asztalra. A lakodalmi italt a lagzi előtti héten megvásárolták. A Turóc-vögyi falvakban a spiritusz néven ismert szeszt vették és két rész vízzel hígították, cukorral vagy mézzel édesítették. A lakodalmi konyhán a főzést a lagzis gazdasszony irányította. Ezt a személyt a vőlegény, illetőleg a menyasszony anyja kérte fel erre a feladatra. A lagzis gazdasszonyi funkciót rendszerint rokon nő töltötte be. A munkáját idősebb asszonyok segítették. Minden faluban volt olyan hivatásosnak tekinthető szakácsasszony is, aki nagy tapasztalattal és jártassággal rendelkezett a lakodalmi ételek készítésében. Gyakran őt hívták a gazdasszonyi tisztre, amelyért bizonyos juttatásban részesült."


Kanteletár

Lori Wick: Ezer vihar

Eötvös Károly munkái - A balatoni utazás vége

A második világháború teljes története 2. kötet Európa eleste

Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia I-IV-Liszt Ferenc életének regénye

dr. Michelle Copeland: Lehetsz még szebb - Bőrszépítés nyolc hét alatt

Lion Feuchtwanger: Goya

Paulo Coelho: Tizenegy perc

Arab-Orosz szótár

Guillaume Janneau: Dictionnaire Des Styles

Robert Silverberg: Majipoor krónikái

Pécsi Géza: Kulcs a muzsikához

Bhaktivedanta: A tökéletes jóga

Magyarország állatvilága-Dr. Vásárhelyi Tamás: Poloskák

Heinrich Böll: Ádám hol voltál?

Szabó Miklós: Zöldsapkások

Az életet adó kard-Heiho kadenso

Fekete István: Egy szem kukorica - 1.kiadás!

Képes történelem-Randé Jenő: A gépek forradalma-Az ipari forradalom története

Zalai Ernő: Matematikai Közgazdaságtan I-II.