Méliusz Antikvárium Antik könyvek, használt könyvek, régikönyvek

Vécsey Aurél: Hunok-Magyarok eredete és vándorlásai

Budapest, 2009. Vagabund Kiadó, 207 oldal, kiadói papírborítóban, jó állapotban.

Kiadó:
Vagabund
Kiadás éve:
2009
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Fett print
ISBN:
978 963 9685 70 3
Kötés típus:
papír
Terjedelem:
207
Nyelv:
magyar
Méret:
13x19.5cm
Állapot:
Súly:
178 g
990 Ft


"Egyik leggyakrabban fogyasztott hétköznapi ételük volt a kása. Kedvelt gyümölcsük az alma, körte, birs, szilva, barack, cseresznye szeder és a szőlő volt. Sokféle növényt termesztettek: használták a hagymát, a fokhagymát, a borsót, a káposztát, a tormát, a salátákat, a sárgarépát, a babot stb. Fűszernövények közül a tárkonyt, a csombort, a borsikafüvet, a lestyánt, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a borsot, a gyömbért, a köményt, az ánizst, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát stb. ismerték és használták. Édesítőszerként a mézet használták. Őseink állandó szálláshelyein talpas-lábas üstökben, függeszthető agyagedényekben, bográcsban főzték ételeiket. Mivel földműveléssel is foglalkoztak, tönkölybúzát, kölest, árpát, rozst és feltételezhetően hajdinát és barna rizst is termesztettek. A gabonafélékből lepénykenyeret, tésztaféléket sütöttek a régészek által „veremházaknak" nevezett kemencékben. (A hamuban sült pogácsa tulajdonképpen péppé morzsolt és megtört rozsszemekből készült sült bodag, azaz pogácsa.) A tűz fölé tett és átizzított kőlapra öntötték a tésztát; így kapták a lepénykenyeret. Ehhez híg kásaételeket főztek szintén gabonából, de kedvelték a pörkölt gabonamagvakat is. Ám amikor úton voltak, vagy állataikkal távolabb éltek állandó szálláshelyüktől, „kővel főztek", hiszen üstjeiket és cserépedényeiket nem tudták lovon szállítani. Tűz csiholására viszont mindig volt tarsolyukban tűzszerszám (tapló és tűzkő vagy acél) - mint említettük a harcmodoruk leírásánál is. Edényként pedig bőrrtömlő, fa- vagy kéregedény, favödör vagy félbevágott lopótök szolgált. De hogy zajlott ez a kővel főzés? Eleink mindig vittek magukkal tűzifát és néhány követ, és mikor megéheztek, addig tüzeltek a kövek alatt, míg azok forróvá nem váltak. Ekkor a tüzes köveket vízbe helyezték, így készítették ételeiket."


Siegfried Brockert-Gabriele Braun: Érzelmi tesztek könyve

Reader's Digest - Meghökkentő természet

Katona Imre: Porcelán lexikon

Garas Klára: A velencei settecento festészete

dr. Nagy Illés: Közép-Tiszai vízitúra-kalauz

The New Testament-Recovery Version

Illés Béla: Honfoglalás

Kaiser Ottó-Papp Márió: Magyarország gyöngyszemei

Andrzej Wajda: A film és más hívságok

Galla Ágnes: Karnevál Velencében

John Galsworthy: A szigeti képmutatók

dr. Oláh Andor: A rák természetes gyógymódja és megelőzése

Ő meg én-Bossis Gabriella lelki naplója I. kötet

Ady Endre összes versei

Dr. Balázs Géza: Érettségi témakörök, tételek 500 gyakorlat megoldásokkal: Magyar nyelv

Kovácsházy Vilmos: Horgászbottal, 1943. Ritka!

Borisz Paszternak: Zsivago doktor

Nemere István: Habsburgok a magyar trónon

Ken Follet: A titánok bukása

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban